Friday, January 5, 2007

farfar

För rätt många år sen kunde min farfar, som i stort försörjt mig under hela min blygsamma levnad, äntligen förstå mig.

Farfar är gammal socialdemokrat och för honom var det nödvändigt att sätta ett ord på mig, för att begripa vad jag var, så han slapp oroa sig för att jag kanske existerade i en begreppsvärld utanför sitt eget förstånd.

”Du är släktens bohem”, sa han nöjt en gång för kanske tjugo år sen. Och det räckte för honom. Han kunde sedan älska mig lika förbehållslöst som jag honom. Det fanns ett ord. Bohem.

Jag skriver detta eftersom jag emellanåt känner mig nödgad att förklara mig själv.

I en kommentar till mitt förra inlägg kallar jag mig själv nihilist. Och jag är det, på samma sätt som jag är bohem. Det är ett ord som kan ge en ingång i hur jag tänker.

Jag tror inte på politiken. Jag erkänner det. Jag tror på idéer, på abstrakta teorier, men så fort det blir en diskussion, så fort det blir fler än en mottagare av sagda idé, fallerar alltsammans. Folk kan lika gärna bara hålla käften, mig själv inkluderad.Ja, eller prata eller skriva till varandra, men det kommer inte förändra ett smack, inte på nåt väsentligt eller avgörande plan i alla fall. Det ger oss dock nåt att göra och det är väl bättre än inget antar jag.

Människor är måhända flockdjur, men det är i såna fall bara i fysisk mening, att vi vill bli sedda och uppskattade. Eller fruktade eller annat. Men det är bara ord, allt annat är bara ord.

För mig är det ni kallar politik lika mycket psykologi eller filosofi, eller till och med religion, som handling. Jag märker att jag inte klarar av att uttrycka mig som det förväntas i sammanhang som i inlägget nedan. Ni förstår inte vad jag menar. Jag tycker inte det minsta synd om mig själv för det. Jag konstaterar bara att det är så. Jag har inte medlen att göra mig förstådd eller förstå. Men, och det här är själva poängen, det har ingen annan heller.

Och snart kommer kometen.

8 comments:

  1. Och ändå snurrar jorden, tågen går i tid, byggen blir byggda, folk går till jobbet, åker hem från jobbet, bildar familjer etc, etc. Rimligen är det någon som gör sig förstådd, eller så funkar kapitalismen något makalöst bra.

    ReplyDelete
  2. Jag förstår inte. Men du har säkert rätt, kompis.

    ReplyDelete
  3. Nej. Jag har inte rätt. Det handlar in om att ha rätt eller fel. Jag tycker bara att det är så fascinerande att samhället fungerar trots alla kommunikationsproblem som du ger uttryck för i ditt inlägg; för som jag läser det är ditt inlägg ett försvar för nihilismen och defaetismen som livshållning (men där kanske inte jag förstår dig).

    och det bästa/värsta är att jag tror du har rätt. och man kan förklara det fungerande samhället med analytisk marxism eller med oförblommad libertaniarism; att det fungerande samhället och den relativa samhällsordning som ändå finns i mogna demokratier kan tillskrivas fenomenet "result of human intention, but not of human design" (vilket i sin tur är en rungande kritik av kommunismen/socialismen formulerat briljant av t ex Karl Popper i "The Open Society and Its enemies).

    Det finns ett citat av nobelpristagaren (förra året) Thomas Schelling som en gång fick mig att stanna upp och fundera lite grand kring det här med samhället och hur det fungerar (det relaterar tillbaka till en tidigare diskussion du och jag har haft om ideologier, och där du någon gång ifrågasatt min ideologiska kompass). jag medger villigt att jag rört mig bort från mina socialistiska rötter, dels för att de faktiska samhällen som försökt implementera dessa idéer faktiskt inte riktigt har fungerat; dels för att jag blivit allt mer övertygad om det normativt rätta i att låta individer styra och ställa över sitt eget öde, oavsett konsekvenser. jag vill gärna (men är inte säker på att så är fallet...) tro att detta beror på att den analytiska anarkismen (bl a med Michael Taylor i spetsen, kryddad med lite Bakunin och Johns Stuart Mill) allt mer styr mitt tänkande och att det inte beror på att jag numera tjänar snuskigt mycket pengar. men det ena utesluter naturligtvis inte det andra.

    hursomhelst, citatet går ungefär såhär:

    "Most people, whether they drive their own taxis or manage continent-wide airlines, are expected to know very litlle about the whole economy and how it works... Somehow all of the activities seem to get coordinated [anyway]. There's taxi to get you to the airport. There´s butter and cheese for lunch on the airplane. There are refineries to make the airplane fuel and trucks to transport it, cement for the runways, electricity for the escalators, and, most important of all, passengers who want to fly where the airplanes are going...
    Tens of millions of people making billions of decisions every week about what to buy and what to sell and wherte to work and and how much to save and how much to borrow and what orders to fill and what socks to accumulate and where to move and what schools to go to and what jobs to take and where to build the supermarkets and movie theatres and electric power stations, when to invest in buildings above ground and mine shafts underground and fleets of trucks and ships and aircraft"-

    Det centrala är dock inte att det vi behöver inte beundra systemet, bara bli förundrade över att det fungerar och att det finns en samhällsordning, eller som Schelling själv skriver:

    "If you are in a mood to be amazed, it can amaze you that the system works at all. Amazement need not be adminration: once you understand the system you may think there are better ones, or better ways to make this system work. I am only inviting you to reflect that whether this system works well or ill, in most countries and especially the countries with comparatively undirected economic systems, the system works the way ant colonies work".

    Så... min poäng är väl egentligen den att jag håller med dig, och jag tror att man kan läsa ditt inlägg mot möjligheten att styra ett samhälle över huvudtaget. Det finns inget att hålla med om; inget rätt eller fel, bara en diskussion utifrån ditt inlägg. Ingen kritik eller så, så du behöver inte jaga upp dig och bli arg på mig igen.

    ReplyDelete
  4. men jag är inte arg heller. jag trodde du var det och gick i försvarsställning bara. och det är ju den bästa ställningen. efter anfall- och doggy-style.

    ReplyDelete
  5. Egentligen rätt grymt svar, "jag förstår inte", med tanke på ditt inlägg.

    ReplyDelete
  6. Då får man lov att gratulera på fössessesdagen.

    ReplyDelete
  7. Man tackar.
    Jag tror, t r o r, våra respektive analyser är rätt så lika. Din är mer vältalig än min. Och jag tror vi gjort/gör lite olika val bara.

    ReplyDelete
  8. Gjort/gör olika val? Jag förstår inte.

    Kommer ni att spela in den här "världens bästa sämsta Calle"-låten? Den var fin när ni spelade den i Malmö för sisådär evigheter sedan.

    Det är så jävla mycket storm här att de får fan komma på ett nytt namn åt den slitna termen.

    ReplyDelete